Persoonlijke lening

persoonlijke-lening
Een persoonlijke lening is bij de meeste consumenten bekend als een PL, de afkorting. Voordat de persoonlijke lening wordt afgesloten wordt er al bepaald om welk bedrag het gaat. U dient dus van te voren goed te weten welk bedrag u precies wilt lenen, tevens moet dit bedrag in eeen keer opgenomen worden. U mag dus niet het bedrag in gedeeltes opnemen, tevens is het ook niet toegestaan om opnieuw op te nemen vanuit een aflossing. Ook wordt er voor dit bedrag een looptijd afgesloten, dit varieert doorgaans tussen een half jaar en 5 jaar.

Afhankelijk van de hoogte van het geleende bedrag en de looptijd wordt de maandelijkse aflossing bepaald. De aflossing is opgebouwd uit het aflossen van het bedrag, maar natuurlijk ook de rente. Hoe langer de looptijd, hoe meer u automatisch terug moet betalen. Sommige producten hebben een korte levensduur denk hierbij aan een auto. Bij deze producten dient u er rekening mee te houden dat u niet te veel leent zodat u niet nog moet aflossen voor een product wat niet meer bruikbaar is.

Voordelen persoonlijke lening

De persoonlijke lening kent een aantal voordelen:

  • Vast bedrag aan rente en aflossing
  • Looptijd bekend
  • U weet waar u aan toe bent
  • Einde looptijd is de lening afgelost

Nadelen persoonlijke lening

Naast voordelen heeft de persoonlijke lening ook nadelen:

  • Geld lenen kost geld, ook een persoonlijke lening
  • Niet tussentijds opnemen
  • Bedrag moet in 1 keer besteed worden
  • Extra aflossen doorgaans niet mogelijk

Persoonlijke lening vergelijken

Staat u op het punt een persoonlijke lening af te sluiten? U doet er verstandig aan om dan de verschillende geldverstrekkers op voorwaarden en rentes te vergelijken. De rentes lopen erg uiteen, hierdoor is de ene lening eigenlijk uiteindelijk duurder als de andere lening. Daarnaast kunnen bepaalde voorwaarden er juist voor zorgen dat een geldverstrekker interessanter is, denk hierbij aan een bepaald percentage vroeger aflossen waardoor u uiteindelijk eerder van de lening af bent en het hierdoor uiteindelijk ook goedkoper is.